Alderdom

Opskriftshæfte

Jeg er meget glad for sund og nærende mad. Jeg føler ikke selv, at jeg er udfordret i forhold til kost, selvom nogle ville kalde mig fanatisk. Dagens Danmark giver uendelig muligheder for, at besøge cafeer og restauranter med green food, vegetarisk, vegansk og allergi venlige retter. Herunder deler jeg nogle af mine yndlings opskrifter, som måske kan give lidt inspiration.

Blomkålsris med ristede kikærter, radiser, avocado, finthakket spidskål og solsikkekerner: Blomkålsris laver jeg på et rivejern ellers kan man bruge en foodprocessor. Kikærterne (økologiske smager bedst) kan krydres efter eget ønske. Jeg bruger salt, peber og hvidløg. De skal have 30-40 minutter varmluft ovn 180 grader. Når de er færdige og crunchy, skal de svale helt af inden de blandes med de øvrige ingredienser.

Gulerødder i fad: Split gulerødder på langs (helst flerfarvet), læg dem i et ovnfast fast, krydr med salt, peber og olivenolie – bag dem i 25 min, ved 200 grader. Hæld pesto ud over gulerødderne og smuldre feta hen over til sidst

Opskrift på pesto: 3 store håndfulde persille, 20 mandler, 1 håndfuld revet parmesan, 1 dl olivenolie, 1 spsk æbleeddike, 1 tsk honning, 1 fed hvidløg, havsalt og peber og blend.

Grøn Salat: Skær agurk, blomkål, sugarsnaps, edame bønner og ærter i mundrette stykker og vend sammen (blomkålen skal lige dampes lidt først synes jeg)

Quinoa salat: Quinoa, mango, avocado, bagt sød kartoffel eller græskar, granatæble, forårsløg, og frisk persille / basilikum. Sød katoffel eller græskar skæres i passende stykker, krydres med salt og peber, og bages i ovnen i 20-25 minutter på 200 grader varmluft. 1 dl quinoa hældes i gryde med 2 dl vand og simre til væsken er væk. Bland alle ingredienserne sammen.

Blomkålspizza: 700 gr blomkål, 2 æg, 2 spsk olie, salt, 100 gram revet mozzarella. Topping: valgfri ost, svampe, aubergine, tomat og frisk timian. Riv blomkålen fint på et rivejern eller i en foodprocessor. Tilsæt sammenpisket æg, ost, olie, salt og peber. Kom bunden på en bageplade, og bag punden i cirka 15 min ved 250 grader. Kom topping på og bag i yderligere 8-10 min.

Bæredygtig bøffer: 150 gr linser, 2 gulerødder, 2 rødløg, 2 fed hvidløg, 4 spsk persille, 2 spsk friske krydderurter, 1 æg, lidt havregryn. Fremgangsmåde: kog linserne med bouillon i dobbelt mængde vand i cirka 20 min. Skræl og riv gulerødderne fint, hak løg og hvidløg, skyld og hak krydderurterne. Blend alle ingredienserne sammen og form bøfferne, steges på panden i olivenolie i cirka 6 minutter

Squash med falafelfyld: 1oo gr kikærter, 2 store squash eller 4 små, 150 gr løg, 2 fed hvdløg, 200 gr svampe, 25 gr mandler, olie, salt, peber, tørret oregano: udhul squash. Hak hvidløg, løg og svampe og svits herefter på panden til gylden. Tilsæt krydderierne. Hak kikærter og tilsæt. Fyld fyldet i squash. Hak mandlerne og top med. Sæt squash i en 200 grader varm ovn i 15 minutter med folie over, bages i yderligere 15 min med folien fjernet.

Grillet halloumiost med blødkogte æg, avocodo mos, ovnstegte tomater og squash/gulerods fritter. Skær gulerødder og squash i fritte størrelse og læg dem i et ovnfast fad med revet parmesan, salt og peber på. De skal bages i cirka 15-20 minutter 200 grader varmluft. Læg tomaterne ved siden af fritterne. Husk at skær et kryds i toppen af tomaten. Skær din halloumiost i ønskede skiver og steg på en grilpande i få minutter på hver side. Sæt vandet over til dine æg og mos avocado i en skål med salt, peber og citron. Kog æggene i ønskede minutter. Jeg gør det i 8 minutter hvis de er store. Læg din mos nederst på en tallerken, top med halloumiost, derefter ægget og tomaterne. Læg fritterne ved siden af.

Kokostoppe: 150 gr kokos, 3 æg, 1 spsk kokossukker. Miks det sammen og kom klatter på en bradepande og form som toppe. De skal bages i 20 min på 180 grader. Når de er kølet af, skal de dyppes med 80 procent smeltet mørk chokolade

Eller 1 æg, 50 gr dadler, 100 gr kokosmel, 25 g smeltet smør blendes sammen. (bages i 10 min ved 175 grader varmluft) Overtrækkes med chokolade. Jeg har to opskrifter da min mor ikke tåler dadler.

Mørk sund chokoladekage (6-7 muffins): 80 gr mørk chokolade, 80 gr smør, 1,5 spsk kokosnøddemel, 3 æg, 40 gr kokossukker. Fremgangsmåde: smelt chokoladen og smørret i en gryde. Lad det afkøle i et par minutter, hæld det ned i en skål, og rør derefter melet i. Pisk æggene i et af gangen. Tilsidst tilsættes sukkeret. Hæld dejen i forme eller en stor form, og bag 18 minutter ved 180 grader.

Daddelkugler: 16 dadler, 1 dl havregryn, 1 dl finthakket mandler, 2 spsk vand, 2 spsk kakao pulver, 1 spsk peanutbutter. Ingredienserne blendes eller moses sammen. Sæt dejen til hvile i køleskabet. Efter 1 times kan dejen laves til kugler, som også skal opbevares på køl, rul kuglerne i hakket nødder og kokosmel.

Chokoladebrud: Smelt mørkt chokolade, bland med ristede nødder, tørret frugter og kokosflager. Hæld massen ud på bagepapir (et spækbræt under er en god ide) og pynt med frysetørret jordbær eller hindbær. Sæt derefter massen ind i køleskabet og bræk i stykker efter flere timer på køl.

img_8249-07-04-18-08-32

img_2034-07-04-18-08-32

img_6008-07-04-18-08-32 ‘

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Alderdom